2010. november 8., hétfő

Közösségi oldal függőség

Internetfüggőség a kezetekben

Az internetfüggőség akkor kezdett kialakulni, mikor elterjedt a széles sávú internet és otthonról is elérhetőek voltak az internetes tartalmak. Kezdetben nem a közösségi oldalak csábították az embereket a gép elé, hanem az on-line levelezés, játékok és az azonnali üzenetváltási programok. Már ebben a korai időszakban is megjelentek azok a tünetek, hogy a gép előtt ülő nem tudta kontrollálni a virtuális világ előtt töltött időt.

Amerikában már évekkel ezelőtt diagnosztizált betegség volt az internetfüggőség.

2008-ban Dél-Koreában volt a legmagasabb a lakosság arányához képest az szélessávú internet hozzáférés aránya. Itt készítettek egy esettanulmányt, melyben nagyon durva példákat hoztak fel a függőség bizonyítására. 10 ember halt meg az érrendszerében keletkezett vérrögök miatt, amit a hosszú netcaféban eltöltött, egy helyben ülés okozott. Kirívó eset, hogy egy ember öngyilkos lett egy on-line játékban bekövetkezett nézeteltérés miatt. Ekkor a kormány úgy gondolta, hogy 210 000 gyerek szorulna gyógyszeres kezelésre a netfüggőság miatt. Dél-Koreában 2008-ban egy átlagos gimnazista heti 23 órát töltött az internet előtt.

Érdekes, hogy ugyanebben az időszakban az USA-ban a függő gyerekeket nem küldik orvoshoz, hanem az internetszolgáltatót vonják felelősségre.

A közösségi oldalak előtt még nem is annyira az interneten végzett tevékenység, mint inkább a tudat csábította az embereket, hogy valamit a valós világtól elszakadva, egy virtuális közegben tölthetnek el pár órát. Ez később átalakult konkrét függőséggé olyan értelemben, mint a játékfüggőség, vagy a közösségi oldal függőség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése