2010. április 25., vasárnap

Játszunk elalvás előtt?

Ausztráliai kutatók azt vizsgálták, hogy a számítógépes játékok hogy befolyásolják a tinédzserek alvási szokásait. A kísérlet végén kiadtak egy tanulmányt, amely meglepő adatokat tartalmaz.


Call of Duty kontra Pingvinek vándorlása

A kísérletben 13 tinédzser fiú (13-18 év közöttiek) vett részt. A kutatók két hetes kísérletet végeztek rajtuk. Lefekvés előtt vagy játszottak a Call of Duty PlayStation 3-ra írt változatával 50 percig, vagy fekve megnézték a Pingvinek vándorlása című dokumentumfilmet.


Nincs nagy különbség


A mérési eredmények azt mutattak, hogy a videojáték befejezése után 7 és fél perc kellett az elalváshoz, míg a dokumentumfilm után csak 3 perc, de voltak olyan alanyok is, akik már a film közben elaludtak. A két eredmény között nincs nagy időkülönbség, tehát a lövöldözős játék után hamar alábbhagy az esetleges izgalmi állapot, így nem okozott gondot az elalvás.



Nem romlik az alvás minősége

A vizsgálat eredménye tehát az, hogy a játékok nem befolyásolják az alvás minőségét, hiszen a tesztalanyok hamar el tudtak aludni játék után, és nem voltak semmilyen alvási rendellenességeik, pl.: éjszaka nem ébredtek fel, csak reggel. A kutatók azt vonták le, hogy az alvás minősége nem romlik, viszont az alvásra fordított idő jelentősen lecsökken, hiszen este kevés tinédzser korlátozza 50 percre a számítógép előtt töltött időt.


A bejegyzés alapja: Agent Portal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése